Ticker

3/recent/ticker-posts

Το Κτήμα του Α. Συγγρού στον Ωρωπό

Τα μεγάλα αγροκτήματα της Αττικής

 Το 1913, τα μεγάλα αγροκτήματα της Αττικής χαρακτηρίστηκαν όμοια με εκείνα της Θεσσαλίας, ως προς τις σχέσεις μεταξύ ιδιοκτητών και καλλιεργητών και τονίστηκε η ανάγκη προσωρινής προστασίας των τελευταίων μέχρι τη λύση του αγροτικού ζητήματος. Έτσι, το 1917 άρχισαν οι απαλλοτριώσεις. Ωστόσο, μεγάλα τμήματα των κτημάτων αυτών που αφορούσαν δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπια παρέμειναν στα χέρια των αρχικών μεγαλοκτηματιών. Το σύνολο των εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν στην Αττική αντιπροσώπευε περίπου το 20% των εκτάσεων των μεγάλων κτημάτων.

Ξημερώνοντας στον Ωρωπό 

Το 1899 ο Ανδρέας Συγγρός δώρισε τις εκτάσεις του («Κτήμα Ωρωπού»), επιφάνειας περίπου 200.000 στρεμμάτων, στο «Αμαλίειον Ορφανοτροφείον Κορασίων» το οποίο οικοδόμησε και το γνωστό ομώνυμο κτήριο στη Σκάλα Ωρωπού. Το Ορφανοτροφείο είχε ιδρυθεί στις 8 Ιουνίου 1855 ως Φιλανθρωπική Εταιρεία με Βασιλικό Διάταγμα που υπέγραψαν ο Βασιλιάς Όθων και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ως αρμόδιος Υπουργός των Εσωτερικών.

Το 1919 αυτές οι εκτάσεις απαλλοτριώθηκαν σε ποσοστό 18% περίπου (36.406 στρέμματα). Στη συνέχεια, με απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου γίνεται το 1927 ο αναδασμός γαιών υπέρ ακλήρων και προσφύγων και η γη διανέμεται στους ακτήμονες.

 Η διανομή της γης έγινε με κλήρο. Κλήρο δικαιούταν οι ενήλικοι άνδρες γεωργοί, η Εκκλησία και το Σχολείο. 

Τα κριτήρια της διανομής των γαιών ήταν διαφορετικό , όσον αφορά τους πρόσφυγες Παλατιανους ,τους Πόντιους και τους γηγενείς κατοίκους .

Στους γηγενείς κατοίκους της Σκάλας Ωρωπού , δόθηκε 70 στρέμματα κλήρος συνολικά (για τον ενήλικα αγρότη ) ένα οικόπεδο 1000 μέτρα μέσα στον οικισμό της Σκαλας.Συντηρητικος κλήρος 5 στρεμμάτων για τον έμπορα και τον ψαρά.

Για τους πρόσφυγες Παλατιανους , ένα οικόπεδο 250 μ.τ μέσα στον οικισμό των Ν.Παλατιων ,4 στρέμματα στον Βαλτο με τα Βούρλα (οικισμό Αγ Κωνσταντίνου ),

980 μ.τ στο Μαυρορεμα πάνω απο το γηπεδο και 6 στρέμματα στο βουνό (Μαυρορεμα )

Η πολιτικη του Ελληνικού Κράτους προς τους πρόσφυγες της Μ.Ασιας ήταν πολιτικη με διακρίσεις και αυτήν την πολιτικη εφήρμοσε σ όλη την Ελλάδα βλέπε ( Ν. Κιο Αργολίδος ,Νεο Μαρμαρά Χαλκιδικής).κ.λ.π

Πηγές:


Γκικάκης Ι. (2007), Η Ιστορία του Ωρωπού, Ωρωπός.

Μπουγιέση Μ. (2009), Ο χορός και το τραγούδι μέσα από τα κοινωνικά δρώμενα, στον Αυλώνα Αττικής, Διπλωματική Εργασία, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ντοκιμαντέρ για τον Δήμο Ωρωπού: https://www.youtube.com/watch?v=nwJSeJu8FcE

Τούντα Φ. (1998), Γαιοκτησία, οικιστική επέκταση και αποδάσωση στην Αττική, Διδακτορική διατριβή, ΕΜΠ.

https://www.oropos.gov.gr/node/4065

https://amalieion.gr/

Πηγές φωτογραφιών:

https://www.oropos.gov.gr/